The Barbican

Header_Barbican_Aerial_01

The Barbican was an extraordinarily ambitious exercise in place-making and architecture; it created an emphatically bold, new place within the urban fabric of London.

Building Study 003: The Barbican, London, 1963-76. Chamberlin, Powell and Bon

Esinam_ 108
London
Esinam_ 108
The Barbican. Stitched in to the historic and modern urban fabrics.

All photographs (excluding aerial images) are courtesy of, and copyright, Rory Gardiner.

http://www.rory-gardiner.com

Preamble

One afternoon I alighted from the Tube at Barbican Station for the first time. I walked outside to the City of London; typically busy and hectic – a place of noise and chaos.  Opposite, Beech Street was consumed by a long dark gloomy tunnel.  I left the street and walked beneath an elegantly sculpted and heroic concrete tower.  I climbed a stair and emerged on an expansive elevated platform – an aerial plaza with so much space (and trees!).  I was suddenly removed from the noise and pollution of the streets below; within just a few seconds I had arrived in a different place altogether.

That day, simply by climbing one stair, I felt as if I had been evacuated (figuratively and literally) from a city I thought I understood.

Esinam_ 108
Powerful concrete, painted with sunlight.

The Barbican occupies a 35 acre (14.2 hectare) site in the heart of London – almost all of which was cleared by a bombing raid in 1940. The origin of the project was, in some respects, political – the residential population had fallen dramatically as this part of London became increasingly dominated by commercial buildings.  Introducing new housing would boost the population, providing an adequate electorate to retain parliamentary representation1.  The architectural partnership of Peter Chamberlin, Geoffry Powell, and Christof Bon had existed just three years when they started work on the project in 1955.  The strength of their ideas, and the confidence in the way those ideas were fulfilled is amazing for architects so young.

Esinam_ 170
The towers are urban markers, articulated by fine concrete modelling.

 

The economic viability of the project required density in residential accommodation, but this density is offset against (and complemented by) expansive open space – landscaped plazas which create amenity for residents and visitors, which is unusual in this part of London. In addition to that shared external space, the project provides elevated private gardens, parking, shopping, and a world-class cultural institution.  In this manner, by blending different uses and users, the Barbican becomes a microcosm of a city.

The architecture is rich and complex – the buildings are arranged in a variety of formats, from low-lying terraces and townhouses, to the three 43-storey towers which dominate the skyline and give the project a broader urban presence. All of these buildings are linked by pedestrian circulation that helps to give the development an overall coherence.  The separation of pedestrian and vehicle traffic was inspired by Venice, a model admired by the architects as “the best best example of a city where foot and service traffic is completely segregated”, they noted that since this “has worked admirably for many centuries and there is no good reason why the principle should not be applied equally effectively in the City of London”2. It’s this gesture which creates so clearly that sense of articulation from the bustle of the city.

Esinam_ 108
The project shifts away from the streets below.
Esinam_ 108
An heroic scale.
Esinam_ 108
Layers of power and density.
Esinam_ 108
Dynamic pedestrian circulation.
Esinam_ 170
The juxtaposition of form unified by material consistency.

The various buildings are unified by a shared façade treatment, which is characteristic of the Brutalist movement. The surfaces are predominantly exposed concrete, roughly textured in a bush-hammered finish. This gives a rough, coarse appearance which comes to life when caught by the sun. There is an undeniable sense of ‘power’ in the muscular richness of the architecture.

The towers are given a flourish by the distinctive curved edges on the corner balconies. These were conceived to reduce the wind-load on the structure, but have become one of the most celebrated architectural details in the scheme. The depth and solidity of these balconies, according to the architects, would enable residents to inhabit those spaces who “might otherwise dislike the impression of living on the edge of a cliff”3.

Esinam_ 170
The distinctive corner balconies.

As in the best examples of Brutalist architecture (see also the study on the National Theatre) the self-evident confidence of the architecture is enhanced by a diligent understanding of the heritage and urban context of the place. In the Barbican the architects worked around the St Giles Church, one of the few buildings to survive the bombing.  The church (started 1394) sits comfortably around the concrete of the Barbican buildings – the beauty of the whole being heightened by the difference between those parts.

Esinam_ 108
Water and planting – removed from the chaos of the city.
Esinam_ 170
Personal and communal landscape amenity.

The Barbican is a utopian vision which transcends our normal expectations and comprehension of the city. It removes us from one urban condition and makes a whole new place; something different.  It’s an endeavour of breath-taking ambition – a wonderful experiment in urbanism; in city-making and place-making.

Esinam_ 108
An urban utopia. A mixture of massing and scale.

Notes:

1 Harwood, ‘Space, Hope and Brutalism: English Architecture, 1945-1975, pg 73

2 Chamberlin, Powell and Bon Architects, ‘Proposals’, pg 5

3 Chamberlin, Powell and Bon Architects, ‘Proposals’, pg 15

Author’s Note: I’d like to thank Rory Gardiner, who kindly provided the photographs for this piece.  Rory’s site is full of beautiful, sensitive images of wonderful buildings, http://www.rory-gardiner.com

7 thoughts on “The Barbican”

  1. I must say, I both love and hate this building (based on your pictures alone). I have to admit it has presence and your discussion of it certainly lends a sort of romance to the structure, but I simultaneously find it abhorrent in that it seems to force itself upon me. The preponderance of dwellings all stacked upon each other in such an industrially satisfying way drives me to reject it as a nature lover despite the incorporation of nature into the facility, while the facades of windows draw me in and force me to consider the dwellings they belong to must be light filled and perhaps beautiful in some way.

    Liked by 1 person

  2. It looks like it could do with some brightening up or decoration – perhaps some nice bright paint to freshen it up a bit? All that concrete makes it look a bit drab.

    Liked by 1 person

  3. Hey, I found your little space in the community pool, so glad I did!! amazing write up!!!keep writing and inspire us…. surely will be waiting for more!!
    Please do visit my blog when time permits, thanks in advance and see you there! 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s